Nielen Viedeň, ale aj Bratislava

21.12.2013 08:00

12. decembra sa naša škola rozhodla zorganizovať výlet do Viedne a Bratislavy. Keďže sme mali, ako študenti, na výber, tak som sa rozhodol navštíviť a popozerať si krásy vianočnej Bratislavy. Okrem iných pamätihodností sme si šli pozrieť Dóm sv. Martina. Študentov zaujala táto cirkevná pamiatka a krása ich chytila za srdce. Pre tých, ktorí v tomto Dóme ešte neboli, len tak pre zaujímavosť, je to gotická obdĺžnikovo-polkruhová stavba, v ktorej sme si všimli sochy svätých, ktoré vyrábali zväčša umelci z Rakúska. Videli sme vitráže, dlhé presbytérium a hlavný oltár. Po bokoch sú dva vedľajšie oltáre – oltár Kríža a oltár Sedembolestnej Panny Márie. Dozvedeli sme sa, že sa tu nachádza aj kaplnka bl. Jána Almužníka s jeho pozostatkami - no sem i do podzemných katakomb sa nám nepodarilo dostať. 

Naše kroky viedli ďalej k Bratislavskému hradu, zostali sme však len na nádvorí - odtiaľ sme mali krásny výhľad na mesto a na rakúske veterné elektrárne. A potom nastal čas na hlavný bod nášho bratislavského výletu - návšteva Národnej rady Slovenskej republiky. V budove Parlamentu sme sa snáď najviac zabavili pri detektorom kovov. Každý z nás si musel odložiť všetky kovové predmety a opasky – dokonca i korčule :D. Po tejto "osobnej" kontrole sme si prezreli spoločenské priestory a priestory, v ktorých prebiehajú rokovania. Strávili sme tam necelé dve hodiny, počas ktorých nám boli podávané zaujímavé informácie zo strany sprievodcu.  

Následne sme dostali rozchod. Rozpŕchli sme sa na všetky strany. Ja s mojím spolužiakom Mariánom sme sa rozhodli, že pôjdeme pozrieť Námestie Ľudovíta Štúra, videli sme ho prvýkrát. Na chvíľu sme sa zastavili pri Slovenskom národnom divadle a pozerali sme sa na korčuľujúcich sa ľudí. Mnohí študenti GJB sa šli tiež korčuľovať. Bolo chladné počasie, no to k vianočnej atmosfére patrí. Navštívili sme vianočné stánky, v ktorých sme si mohli kúpiť rôzne darčeky. Ja som si však spomedzi ponúkaných tovarov nevedel vybrať. Na tomto výlete sa mi veľmi páčilo. Už teraz sa teším na ďalší školský výlet.

 

Erik Kadlečík, 1. ročník