Tentokrát generálny riaditeľ banky

26.03.2013 18:16

 

    V pondelok 25.marca sme si v našej spoločnosti pripomenuli sviečkovú. Samozrejme, že nie tú na smotane (na obed sme mali nejaku kuracinku s ryžou), ale tú, ktorá predznamenala pred 25-timi rokmi pád totalitného režimu v našich krajinách. Okrem toho sme nosili biele stužky. Pani profesorka Hanička s druháčkami nám ich pripínali na odev. A nebolo to vôbec preto, aby sme vyzerali krajšie, či zaujímavejšie. Boli to stužky, ktoré mali symbolizovať, že nám nie je všetko jedno. Že neprehliadame to, že sa tu zabíjajú bezbranní. 25.marec je aj Dňom počatého dieťaťa.

    25.marca k nám však zavítala aj vzácna návšteva z bankového sektora. Sám šéf Poštovej banky, generálny riaditeľ JUDr. Marek Tarda. Nadviazal na sériu prednášok pod názvom Škola života. Študoval kedysi na našej škole, zmaturoval v 97-mom a ako 30 ročný, podľa vlastných slov, využil ponuku, chopil sa príležitosti a stal sa najmladším generálnym riaditeľom banky na Slovensku.

foto: p.prof. Hanička

    Tento vyštudovaný právnik, pohybujúci sa v menežérskych profesiách zavítal k nám so zaujímavou témou, ktorá skutočne oslovila. Išlo o tému – Biblia, príručka moderného menežéra.

    Vyberiem aspoň niekoľko bodov z jeho príhovoru... Tvrdil, že šťastie je kombináciou pripravenosti a príležitosti. Hneď z Písma odcitoval stať, v ktorej Kristus povoláva rybárov a oni zanechajú siete, ihneď idú za ním a stávajú sa apoštolmi, ktorí odvtedy „lovia“ ľudí...

    Potlačil dôležitosť talentu a vyzdvihol tréning, vzdelávanie, učenie, prácu na sebe. Treba mať jasný cieľ a treba za ním ísť. To je vraj zárukou toho, že úspech sa dostaví...

    Ako príklad si vybral aj podobenstvo o brvne a smietku a poukázal na to, že netreba hľadať chyby na iných, ale zlepšovať seba samého. Nájsť si čas na štúdium, ísť do hĺbky, vytvoriť si priority.

    Použil tiež výraz „relatívnosť spravodlivosti“ v zmysle podobenstva o povolávaní a vyplácaní robotníkov vo vinici. Každý, aj tí, ktorí pracovali od rána, aj tí, ktorí pracovali len hodinu, dostali denár. Spravodlivosť označil za relatívnu a dôvodom je, podľa neho to, že sa nehodnotíme v práci sami, ale vždy to robí niekto iný. Netreba závidieť iným, treba pracovať na sebe a aj keď pracujeme viac, investujeme do seba samých.

V závere sa nezabudol dotknúť podobenstva o talentoch a pripomenul, že ich rozvíjanie a nie ich zakopávanie, zaručuje úspech.

Došlo aj na zopár otázok, aj na úsmevy, keď žiakov zaujímalo aj to, na akom aute sa taký generálny riaditeľ vyváža. Mimochodom, má porsche – splnený sen :)

„Marek, vďaka ti za inšpirátívnu prednášku a povzbudenie. Ďakujeme aj za to netradičné a zaujímavé spojenie menežérskych funkcií s knihou kníh. Nech sa ti darí.“

 

                                                                                  za žiakov i kolegov – Marek Šefčík