Nie je kvapalina ako kvapalina

14.04.2014 20:25

 

Asi by sa dalo polemizovať o tom, ktorá z kvapalín je najcennejšia a možno by sa na prvom mieste v rebríčku jednoznačne umiestnila životodarná voda, no kvapalina, ktorá prúdi v našich žilách má tiež neoceniteľnú hodnotu.

Všakovaké operácie či už po úrazoch alebo plánované sa nezaobídu bez straty krvi. A tú treba nahradiť. Je super, že krv môže darovať človek človeku. Keď dávame lásku a dobro, tak z nás nikdy neubúda. Práve naopak. A s krvou je to podobné. Tiež neubúda. Naše telo si ten necelý polliter, ktorý darujeme, zanedlho opäť vytvorí.

Je pekné niekomu, hoc aj neznámemu, pomôcť vlastnou krvou. Treba na to vek minimálne 18 rokov, potom ešte hmotnosť nad 50 kg, treba byť úplne fit (a aj tak nie je odber zaručený J), no a na prvý krát treba k tomu ešte aj odvahu. Niektorí naši tretiaci a štvrtáci všetko toto mali a darovali svoju krv na Transfúznom oddelení nemocnice v Skalici v pondelok 14.4.2014. Teraz, pred blížiacimi sa Veľkonočnými sviatkami, keď si pripomíname aj to, ako tiekla Kristova krv za nás, dávame symbolicky nezištne „kvapku“ tej našej svojim blížnym...

Vďaka patrí všetkým, ktorí sa akcie zúčastnili, ale predovšetkým našim „prvodarcom“, pre ktorých to bola nová skúsenosť, ktorá, verím, bude mať svoje pokračovanie. Takúto akciu chceme naplánovať pre darcovstvachtivých tretiakov a štvrtákov aj na začiatku školského roka 2014/2015. Už teraz vďaka.

Markéta, Ivan, Terka, Lenka a Denis...

Marek Šefčík