Návšteva z USA

26.04.2010 19:04

19. – 20. apríla 2010 si študenti gymnázia vyskúšali svoje znalosti anglického jazyka v praxi. Fr. Dale Yurkovic, katolícky kňaz z Montany, USA prišiel na hodiny angličtiny do všetkých tried a porozprával o svojom živote, ako i o živote v USA všeobecne. Študenti využili príležitosť a kládli otázky z rôznych oblastí.

            Tento milý a usmievavý človek, s veľkým zmyslom pre humor, má slovenské korene. Jeho otec sa narodil v USA ako dieťa slovenských emigrantov, ktorí sem prišli za prácou. Neskôr sa celá rodina vrátila späť na Slovensko. Keď mal otec 18 rokov, čakalo ho ťažké rozhodnutie opustiť rodičov, kamarátov, spolužiakov, ktorých mal rád a ísť späť do Ameriky. Oženil sa s Litovkou a narodil sa im syn Dale. Dale sa stal šéfkuchárom na výletných lodiach. Mal všetko, čo si mladý muž môže priať, zarábal veľa peňazí, cestoval, mal snúbenicu. Stále viac v ňom však silnelo presvedčenie, že tento spôsob života nie je preňho uspokojivý. Rád sa stretával s ľuďmi, začal pomáhať drogovo závislým a jeho poslaním sa stalo šírenie viery v Boha. V súčasnosti pôsobí vo farnosti v štáte Montana.

            Na záver jeho krátkej návštevy Fr. Dale koncelebroval školskú svätú omšu. Počas kázne si študenti vypočuli veľmi silný, emotívny a poučný príbeh z jeho detstva. Slová chvály zazneli z jeho úst na adresu školského speváckeho zboru, ktorý sprevádza školské sväté omše pravidelne. Zároveň otec Dale sľúbil, že sa bude usilovne učiť slovenčinu, ktorá sa mu veľmi páči a jeho ďalšia kázeň počas budúcej návštevy gymnázia bude už v slovenčine. Držíme palce J

            Za túto príjemnú návštevu vďačíme nášmu študentovi Dominikovi Ondriašovi, talentovanému organistovi a spevákovi. Práve s ním sa Fr. Dale stretol na krste počas jeho predchádzajúcej návštevy Slovenska.

            Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu, ktorá je pre študentov motiváciou pre zdokonalenie sa v angličtine.