Na gymnáziu v Šaštíne majsterka Slovenska

12.12.2011 18:53

 

V septembri začala na Gymnáziu Jána Bosca v Šaštíne-Strážach odkrajovať svoje stredoškolské roky aj Alžbeta Ovečková. A treba povedať, že tak úspešného športovca v svojej dvadsaťročnej histórii gymnázium ešte nemalo...

Všetko sa to začalo, keď mala Alžbeta 7 rokov. Dala sa na karate. Trénovala a netrvalo dlho a stala sa, vo svojej kategórii, najlepšou na Slovensku. Už ako 8-ročná sa pýšila prvým titulom majsterky Slovenska. Trofej ju namotivovala tak, že ďalšie nenechali na seba dlho čakať.

Za tých pár rôčkov sa jej podaril nevídaný kúsok, keď zberala medaily z významných podujatí ako z bežiaceho pásu. Okrem iných medailí kov najcennejší vybojovala 5 krát na Majstrovstvách Slovenska, 5-krát bola najlepšia na Majstrovstvách Českej republiky, dokonca víťazila aj na Európskej scéne. Európsky pohár uchmatla svojim súperkám 4-krát v Bratislave, 2-krát v Slovinskom meste Trbovlje. Cení si aj 2 víťazstvá na podujatí Rapid cup v Bratislave, 4 na Grand Prix Ostrava a 3 zisky Zvolen cupu.

Táto trojnásobná víťazka ankety o Športovca roka mesta Senica v roku 2010 dosiahla významnú karatistickú métu, keď sa stala držiteľkou čierneho pásu tzv. 1.dan.

Ocenilo ju aj mesto Šaštín-Stráže, keď jej špeciálnou cenou poďakovalo za šírenie dobrého mena mesta.

A úspechy stále pribúdajú. Najčerstvejšie sú tohtoročné... Navštívila Poľský Lodž a vyhrala Stredoeurópsku ligu. Stala sa majsterkou Českej republiky v štýle Goju Ryu. Znova v Stredoeurópskej lige, tentokrát v Bratislave, jej gratulovali na bronzovom stupienku. V Budapešti skončila prvá, v Plzni tretia, v Ostrave znova prvá. No a ten najhorúcejší úspech? 4.12.2011 sa stala opäť raz majsterkou Slovenskej republiky. Tentokrát v Trnave.

Ešte bola vyhlásená za celkovú víťazku Slovenského pohára a celkovú víťazku Stredoeurópskej ligy (Česká republika, Slovensko, Poľsko a Maďarsko) v kategórii kadetky + kadeti.

Vymenovať jej najväčšie úspechy sa snáď podarilo. Ja si to tu tak veselo vymenovávam, vy čítate, ale treba si uvedomiť, že za každým slovom tohto článku je Ažbetine odriekanie, tréning, drina, možno aj slzy. Určite aj vytrvalosť, cieľavedomosť a bezpečne ani štipka lenivosti. Už v takom mladom veku je úspešnou športovkyňou a príkladom pre svojich rovesníkov.

No tu sa všetko len začína. Február 2012 je majákom, ktorý bliká a volá Alžbetu k ešte väčšej usilovnosti. Majstrovstvá Európy, kde má tú česť reprezentovať len jeden pretekár z každej krajiny, sú lákadlom. V azerbajdžanskom Baku bude reprezentovať na tomto podujatí už nielen Šaštín-Stráže, seba a veríme, že i našu školu, ale predovšetkým celé Slovensko. Na tomto mieste treba spomenúť, že bez podpory jej rodičov by nemohla takto napredovať a nepochybne patrí vďaka aj jej trénerom pánovi Jaroslavovi Rehušovi a pánovi Martinovi Čulenovi, ktorý patrí medzi trénermi do absolútnej svetovej špičky a Alžbete sa venuje dodnes. Takže už vieme odkiaľ fúka ten úspešný vietor :)

Za všetkých žiakov, pedagógov i ďalších zamestnancov GJB ti prajem, aby si si ten Európsky šampionát užila a urobila sebe i všetkým nám, ktorí ťa poznáme, veľkú radosť. Nech sa ti darí.

                                                                                                                                             Marek Šefčík