LEDNICE

14.06.2011 13:24

19. mája 2011 počas maturitných skúšok sme sa vybrali na výlet. Náš autobus smeroval na Moravu - na jedno z najkrajších miest v Českej republike, do Ledníc. Nachádza sa tu nádherná historická pamiatka zámok v gotickom slohu. Ale hlavným dôvodom nebol tento zámok, ale rozľahlý park v jeho okolí.
Tretiaci, druháci a niektorí prváci mali možnosť stráviť dopoludnie krásnou prechádzkou v týchto priestoroch. Štýl parku spolu so zámkom pôsobí veľmi pekne a pripomína nádherné šľachtické sídlo francúzskych rodov z 18. storočia.
Celý areál zaberá rozsiahlu plochu. V tomto objekte sú aj iné zaujímavosti, ako napríklad sklenník s rôznymi rastlinami, v zadných priestoroch parku sa týči Minaret, prvok moslimskej kultúry, ktorý meria 60 metrov. Cez víkend toto prostredia priťahuje turistov širšou škálou atrakcií, ako napríklad sokoliarstvo a iné. Celý park brázdia koče ťahané koňmi, aby sa turisti mohli lepšie vžiť do prostredia, v ktorom sa nachádzajú.
Vodné plochy, ktoré sú tiež dominantné v tomto prostredí, ponúkajú turistom pokojnú plavbu na lodiach. V hlavnej časti parku je upravovaná zeleň, strihané kríky, udržiavaný anglický trávnik a nádherné miesta s množstvom farebných kvetov. Vysoké zelené múrové kríky pripomínajú bludisko. Samozrejme v takomto prostredí nesmie chýbať fontána, a to nie jedna. V parku sú klasické kamenné sochy gotického slohu, dopĺňajúce atmosféru.
Tento park pôsobí na človeka veľmi upokojujúco za akéhokoľvek počasia, o tom som presvedčený. Je tu ticho sprevádzané šumom stromov, lesknúcou sa vodnou hladinou a mäkkou zelenou trávou. Toto miesto je ako stvorené na oddych, romantiku alebo meditáciu. Keď človek vidí labute plávajúce po pokojnej hladine vodných tokov a ponorí sa do hĺbky atmosféry tohto prostredia zažije neopakovateľný zážitok, jednoducho niečo úžasné.
Ja osobne som presvedčený o tom, že tento výlet určite nebola strata času,  nakoľko som tam ešte nebol a bola to veľmi príjemná zmena.
Mne sa tento park páčil a verím, že ho ešte raz navštívim. Taký bol výlet 19. mája 2011.

Giacomo Malota

III. ročník