Vianočné posedenie

29.12.2014 20:50

foto: Cecília Marčišová, IV. ročník

Ako všetci vieme, rok má štyri ročné obdobia. Každé z nich je niečim krásne. Na jar vidíme zrodenie nového života v prírode. Leto je krásne tým, že je všetko v plnom rozkvete a krása prírody sa prejavuje naplno. V jeseni má zem veľa farieb. Všetko sa pomaly pripravuje na dlhý spánok. No jedno ročné obdobie je niečím výnimočné: je to zima.
Cez zimu je všade krásny biely sneh, ktorý prikrýva zem ako perina. Všade sú bruškatí snehuliaci, ktorí pred bránami strážia naše príbytky. Jazerá zamŕzajú a deti sa s radosťou korčuľujú. Ale tak ako si zimu nevieme predstaviť bez snehu, tak isto by nebola zima zimou bez Vianoc. Práve Vianoce robia zimu niečim výnimočným. Všade vidíme svetlá a ozdoby. Cítime vianočného ducha. No toho vianočného ducha nerobia svetlá ani ozdoby. Pravý zmysel Vianoc je v tom,že sme všetci spolu ako rodina a spoločne si pripomíname príchod Ježiša na svet. A preto sme sa aj my, žiaci gymnázia stretli všetci, spolu s učiteľmi a zamestnancami školy ako jedna rodina za vianočným stolom. 18.decembra sa totiž na našej škole uskutočnil vianočný večierok.

Stretli sme sa ako jedna veľká rodina a pripomenuli si príchod Ježiška na svet. Najprv sme sa spoločne pomodlili. Po modlitbe nasledoval slávnostný vianočný obed, ktorý pre nás pripravili naše pani kuchárky. Nesmela chýbať pravá vianočná kapustnica a taktiež opekané zemiaky s mäsom a šalátom. Keď sme sa už všetci dobre najedli, prešli sme na kultúrnu časť: program, ktorý sme si pripravili my prváci spolu s učiteľmi. Ten sa niesol v duchu vianočných rozprávok a kolied. Hlavnú rolu si zahrali p.profesor Pišoja s p.profesorkou Václavkovou - ako zamilovaný pár. Pán profesor si krátil vianočný večer pozeraním televízneho vysielania, v ktorom sme boli my s naším programom. Najprv sme predviedli svoje umenie v trochu netradičnej rozprávke Snehulienka a štyria trpaslíci. Potom sme spievali a hrali koledy a rôzne iné pesničky. Nechýbala ani vianočná tombola s názvom KENO 10. Celý program sme zakončili krásnou koledou Raz prišlo dieťa na ten svet. Túto koledu spievala Majka Krchňavá, žiačka prvého ročníka, spolu s p.profesorom Šefčíkom. Celým programom nás sprevádzali Simona Žittová a Patrik Gerhát - ako najkrajší moderátorský pár.

Na tomto vianočnom večierku bola cítiť krásna vianočná a rodinná atmosféra. Boli sme svedkami peknej spolupráce žiakov a učiteľov. Ďakujem všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zapojili do organizácie večierku, ale taktiež všetkým zúčastneným, lebo bez nich by to nebolo ono. Každý svojou prítomnosťou dopomohol ku krásnej atmosfére a pekne prežitému večierku. Ešte raz ďakujem.

 

Dušan Daniel, I. ročník

foto: Cecília Marčišová, IV. ročník

viac fotografií tu