Šachový turnaj

08.05.2014 18:10

Na pôde kláštora pri Bazilike Sedembolestnej sa už po siedmy raz uskutočnil tradičný šachový turnaj v rapid šachu, ktorý si nachádza miesto v kalendári rok čo rok 1. mája.

Okrem iných sponzorov je podporovateľom Memoriálu Štefana Gürschinga aj naša škola. Tento rok sa do organizačných povinností pred turnajom i počas neho vložili traja naši učitelia Marek Šefčík, Jaroslav Suchánek a Ondrej Halás. Okrem nich pomáhali aj náš maturant Oliver Krídl a tiež exalliev Jozef Škrabák, ktorí si v turnaji aj zahrali. Svojou prítomnosťou a darovaním jednej z vecných cien, vyjadril svoju podporu turnaju za seba i miestnu komunitu saleziánov aj ich šéf Marek Michalenko.

Za 7 rokov svojej histórie sa šachový turnaj v Šaštíne-Strážach dostal na veľmi slušnú úroveň. Je medzi šachistami na Záhorí rešpektovaným podujatím v rámci turnajov v rapid šachu (zrýchlený šach), ale cestu naň si 1. mája tohto roku našli aj šachisti z Hlohovca, z Karlovej Vsi, z Pezinka, z Devínskej Novej Vsi, z Bratislavy, z Krásňan, z Nitry, či z Orechovej Potône. Ani tento rok nechýbali šachisti spoza rieky Moravy, či jeden šachista registrovaný v Nemeckom šachovom zväze a tiež jeden reprezentant z Rakúska.

Už pár dní pred 7. ročníkom Memoriálu Štefana Gürschinga bolo, z predbežného prihlasovania šachistov jasné, že bežná účasť okolo 30 šachistov bude prekonaná a budeme môcť hovoriť o historickom rekorde. Konečný počet 66 šachistov ďaleko prevýšil očakávania organizátorov turnaja a potešenie z pekného počtu vyjadril aj prítomný primátor mesta Šaštín-Stráže.

Tento, skutočne vydarený ročník, ktorý robí dobrú reklamu mestu, nášmu Gymnáziu i Saleziánom dona Bosca, nemal široký záber len čo sa týka klubov, z ktorých šachisti prichádzali, ale tiež veku a výkonnosti hráčov. Hralo sa tzv. švajčiarskym systémom na 9 kôl , 2 x 15 minút na jednu partiu. Tento dômyselný systém dovoľuje každému odohrať 9 partií, bez toho, aby z turnaja vypadol a umožňuje hrať v jednom turnaji začiatočníkom, ktorí sa zoznamujú so šachovými figúrkami, ich pôsobnosťou a krásou ich spolupráce, rovnako ako borcom, ktorí sú majstrami v svojom fachu a hrajú za špičkové extraligové kluby. Tak, ako môže hrať v turnaji 72-ročný Jozef Veselský, ktorý si pamätá, ako súperil s nebohým pánom Gürschingom ešte pred polstoročím, rovnako sa turnaja môže zúčastniť aj 5 ročná Liana Šefčíková, ktorá sa s námahou naťahuje, aby preložila figúrku na opačný koniec šachovnice... Všetko toto len potvrdzuje trefnosť hesla šachistov – Gens una sumus (Sme jedna rodina). A do tejto rodiny treba zaradiť aj reprezentantov Šachového klubu Gymnázia Jána Bosca, ktorí si prišli zmerať sily so súpermi.

Tomáš Danada reprezentujúci ŠK Doprastav Bratislava zvíťazil, pričom nazbieral 7,5 boda (z 9). Na striebornej a bronzovej priečke sa umiestnili, so ziskom 7 bodov, najvyššie nasadený hráč turnaja Andrej Gaša z ŠK Osuské a Ivan Horák zo Šachového klubu Holíč. Najlepší zo šachistov reprezentujúcich náš Šachový klub Gymnázium Šaštín-Stráže, bol exalliev Ondrej Máčalka, ktorý s piatimi získanými bodmi obsadil 27. miesto. Spomínaný Oliver Krídl získal 3,5 boda a usadil sa na konečnej 50. pozícii vo výsledkovej listine. O jedno miesto Olivera predstihol Tomáš Kanka, ktorý je síce členom ŠK Štefanov, ale hráva aj 5. ligu za ŠK Gymnázium Šaštín-Stráže ako hosťujúci hráč. Exalliev Jozef Škrabák nazbieral 3 body a umiestnil sa na konečnom 56. mieste.

Za organizátorov turnaja môžem povedať, že usporiadať takéto podujatie a nie iba udržiavať, ale ešte zvyšovať jeho kvalitu, nie je jednoduché. Pred siedmimi rokmi sa však v mestečku Šaštín-Stráže, v historických priestoroch kláštora pri Národnej Bazilike, začala písať novodobá história skromného šachového turnaja, ktorý sa časom stal, podľa slov účastníkov, kvalitným a obľúbeným turnajom. Je to preto pre nás záväzok do budúcnosti, aby sme vo svojom úsilí nepoľavovali a opäť 1. 5. 2015 prilákali šachistov, aby si prišli zmerať sily a uctiť si pamiatku kolegu-šachistu, ktorý svoje posledné dni prežil v Šaštíne-Strážach. Pamätníci vedia, že to bol „sused Baziliky“. S vedomím, že 7. ročník ukázal množstvo pozitív a pekných šachových zápasov, budeme robiť všetko pre to, aby sa mu 8. ročník aspoň vyrovnal.

                                                                                                          Marek Šefčík