Zdravie a pohyb v Šaštíne-Strážach

16.05.2016 20:30

     V Šaštíne-Strážach malo podľa meteorológov v dopoludňajších hodinách v piatok 13. pršať. Organizátorom akcií Dňa zdravia a pohybu nebolo preto veľmi do smiechu. Jedna z troch akcií, Míľa pre zdravie, sa totižto mala uskutočniť na trase „kolečko“ v parku pred bazilikou, potom okolo rybníka, policajnej stanice a znova okolo parku pred bazilikou. Míľa pre zdravie sa tak mohla zmeniť na usmoklenú „Míľu za prechladnutím“.

     Nič také sa však nestalo. Ráno to nevyzeralo s počasím najlepšie, ale vyčasilo sa. Mokré chodníky a cesty vôbec neprekážali. Hlavne, že nepršalo. Občas vykuklo aj slniečko, a tak sa Míľa pre zdravie uskutočnila. Pred baziliku prišlo kvarteto primátor + traja riaditelia, Základnej školy, Špeciálnej základnej školy a Gymnázia Jána Bosca. Títo so sebou priviedli davy, prevažne mladých ľudí. Prišli žiaci spomínaných škôl, tiež škôlkari so svojimi učiteľkami, niekoľko mamičiek s deťmi v kočíkoch a nechýbali ani dôchodcovia z domova dôchodcov a niektorí ďalší obyvatelia mesta.

     Najskôr sa všetkým prihovoril primátor Jaroslav Suchánek, ktorý zdôraznil veľkosť pokladu zdravia, o ktorý sa musíme starať zdravou stravou a pohybom. Poďakoval organizátorom za prípravu tohto podujatia. Slova sa ujal aj riaditeľ GJB a okrem iného spomenul, že toto je akcia, ktorou sa GJB lúči s mestom...

     Nasledovalo  vyhodnotenie výtvarnej súťaže spojenej s týmto dňom a potom sa už mohlo ísť na míľu... Za sprievodu moderátora podujatia s megafónom v ruke absolvovali míľu škôlkari a žiaci prvého stupňa ZŠ. Počas tohto pochodu žiaci druhého stupňa a gymnazisti absolvovali prednášky o zdravej strave, výžive, škodlivosti bieleho cukru a pod. v kultúrnom dome. Niektorí si dokonca dali zmerať hladinu cukru v krvi a využili tak možnosť dozvedieť sa priamo na mieste „ako na tom s tým cukrom sú“.

     Potom prišla na rad druhá míľa, ktorú absolvovali ostatní spomínaní účastníci. Každý po pochode dostal pekný spomienkový odznak s logom akcie a ovocie. Jabĺčka, banány, hrozno. A teplý čaj.

     Zavŕšením Dňa zdravia a pohybu mali byť akcie v telocvični ZŠ. Tam sa mal konať maratón v jumpingu. 34 trampolín obsadilo 34 vytrvalcov, ktorí boli pripravení dve hodiny skákať a navodiť si tak dobrú náladu záplavou endorfínov šťastia, ktoré cítime, ak robíme niečo prospešné pre svoje telo.

Jumping precvičovala dvojka skúsených „hopsižienok“ Simča a Mirka, do mikrofónu hecoval jumperov moderátor a DJ Adam rozprúdil krv v žilách prítomných výbornou hudbou. V krátkych prestávkach moderátor vyspovedal reprezentantku v karate Alžbetu Ovečkovú, ktorá sa prišla na podujatie pozrieť a tiež tanečníčku Simonu Rozborovú, ktorá si to tiež skúšala celé na jednej z trampolín odskákať. Napokon boli ocenení traja najlepší a najvytrvalejší „skákači“.

     Po tomto hlučnom vybláznení  čakala na prihlásených ešte jedna fyzická aktivita, ktorá mala pôsobiť skôr upokojujúco. Šlo o cvičenie jogy, ktorú precvičovala hlavná organizátorka celého Dňa zdravia a pohybu Hanka Komorná. Podľa výrazu jej tváre a tiež jej slov, šlo o vydarený deň, ktorý si aj ona od rána do 15-tej hodiny popoludní užila.

     Mesto Šaštín-Stráže si môže do svojej kroniky zapísať, že v piatok trinásteho to v meste žilo pohybom, športom, veselosťou.

     Za pedagógov a zamestnancov Gymnázia Jána Bosca ďakujem aj ja, nielen za tento piatok, ale za všetko, čo sme v Šaštíne-Strážach za ostatných 25 rokov prežili.

 

Marek Šefčík