Štramberské uši, Jurkovičova krížová cesta a dusno v aute

29.08.2015 16:29

    Pedagogický zbor Gymnázia Jána Bosca absolvoval dňa 28.8.2015 púť do významného mariánskeho pútnickeho miesta na strednej Morave – Svatý Hostýn. Leží v Olomouckej arcidiecéze v Zlínskom kraji.

    Po dvojhodinovej ceste autom sa nám naskytol nádherný pohľad na Baziliku Nanebovzetí Panny Marie.  Táto bazilika je v správe jezuitov a stará sa o ňu komunita Institutu milosrdných sester Svatého Kříže.  Tu sme sa pripojili k davu na svätej omši, ktorú koncelebroval i náš kolega don Milan Janák SDB a prosili sme za nový školský rok.

    Čo s tým majú spoločné nejaké uši? Bazilika vznikla na mieste pôvodnej kaplnky, ktorej história siaha do 13. storočia – do obdobia vpádu Tatárov. Tatárske kmene vraždili a drancovali a miestni obyvatelia sa pred nimi uchýlili do blízkych lesov a hôr. Podľa legendy, tí, ktorí sa ukryli na Hostýne, boli zachránení na príhovor Panny Márie, ktorá bleskom zapálila táborisko nájazdníkov. A uši? Tatári vraj urezávali padlým kresťanom uši a posielali ich svojmu vládcovi na znamenie víťazstva. Nuž, aké šťastie, že žijeme v tejto dobe! Nemohli sme si však nekúpiť miestnu špecialitu – Štramberské uši, ktorú vyrábajú miestne gazdinky – cukrárky. Je to cukrovinka v tvare uší. :D

    Prešli sme i jednu z troch krížových ciest, ktoré sa nachádzajú pri bazilike, tú najnáročnejšiu – tzv. Jurkovičovu. Okrem nej sa tu nachádza ešte Stará krížová cesta a Cesta světla. Jurkovičova krížová cesta je nazvaná podľa jej architekta Dušana Jurkoviča a náročná preto, že pútnici pri jej absolvovaní musia prekonať veľa schodov. Cesta začína na vrchole pri bazilike, následne klesá a znovu stúpa do kopca až k bazilike.

Okrem milosrdného obrazu Panny Márie je toto miesto známe i Vodnou kaplnkou s prameňom  zázračne uzdravujúcej vody. Tento vraj vytryskol pri vpáde Tatárov v 13. storočí a záchrane kresťanov.

Nakoniec sme vyšli k blízkej rozhľadni. Azda najnáročnejšou časťou našej púte bola spiatočná cesta do Šaštína, hlavne kvôli vysokej teplote v aute :D

    Čo dodať na záver? 25. školský rok Gymnázia Jána Bosca v Šaštíne-Strážach sa začína. Milí žiaci, rodičia a kolegovia, využime ho naplno, rozumne a s radosťou v srdci.

foto: Marek Šefčík