Privítali sme pútnikov z katolíckych škôl našej arcidiecézy

02.10.2014 21:51

V utorok 30.9.2014 putovali žiaci a učitelia desiatich katolíckych škôl Bratislavskej arcidiecézy k Sedembolestnej Panne Márii k nám - do Šaštína. Niektorí autobusmi, iní pešo. Približne 800 pútnikov zasadlo do lavíc Baziliky Sedembolestnej Panny Márie, všetci s rovnakým úmyslom, prísť k našej Mame a vyprosiť si potrebné milosti. 

 

Panna Mária prijala pútnikov s otvorenou náručou i srdcom, prostredníctvom „domácich“ žiakov a učiteľov Gymnázia Jána Bosca v Šaštíne-Strážach. Slová otca arcibiskupa Mons. Stanislava Zvolenského, ktorý celebroval slávnostnú svätú omšu v Bazilike Sedembolestnej, nám  pripomenuli, že i my, žiaci a učitelia, prežívame svoje vlastné bolesti a utrpenie. Nie sú to len bolesti fyzické, keď nás bolí ruka, či noha, ale i bolesti srdca. Veľakrát sa nám nechce vstávať do školy, po zazvonení sedieť v lavici.  Avšak, všetko sa nám darí viac, či menej denne prekonávať.

Krásnym spevom svätú omšu sprevádzali študenti Cirkevného konzervatória v Bratislave, aktívne sa službami zapojili žiaci všetkých škôl.

Poobede sa všetci prítomní dozvedeli, ako to vlastne bolo s históriou baziliky, so sochou Sedembolestnej, kto bola Angelika Bakičová a prečo chodila do Šaštína kráľovná Mária Terézia. Naši gymnazisti nacvičili pod vedením „režiséra“ riaditeľa predstavenie s názvom Ako to vlastne bolo. Herecké výkony pavlínskych mníchov Filemona a Fidencia, ako i všetkých ostatných postáv, boli ocenené zaslúženým aplauzom.

Na záver všetkým poďakovali za účasť riaditeľ GJB Marek Nádaský a direktor miestnej komunity SDB Marek Michalenko. Všetky školy si odniesli pamätnú listinu. Dúfam, že táto púť sa stane tradíciou. Ako povedal na záver pán riaditeľ, je nás veľa a spoločne môžeme vykonať veľa dobra nielen vo svojich školách, ale aj rodinách a farnostiach...