Na návšteve v partnerskej škole Josephinum v Hildesheime

14.03.2016 21:36

      V nedeľu 28. februára 2016 sa vydalo 5 dievčat a 5 chlapcov z nášho gymnázia spolu s riaditeľom školy na ďalekú cestu. Mali sme pred sebou takmer 10 hodinovú cestu a viac ako 760 kilometrov. Náš cieľ - partnerská škola Biskupské gymnázium Josephinum v Hildesheime v spolkovej krajine Dolné Sasko. Partnerstvo s tou školou trvá od roku 2012, keď po prvýkrát k nám prišli žiaci z Nemecka.

     V nedeľu večer nás v Hildesheime čakali žiaci so svojimi rodičmi, ktorí sa stali pre našich žiakov hosťovskými rodinami. Všetci mali teda možnosť vyskúšať si, ako sú na tom so svojou nemčinou, či sa naozaj v neznámom prostredí dohovoria.

     Téma nášho stretnutia bola "Typisch deutsch?!". Zaujímavý program pre nás pripravil pedagóg partnerskej školy p. Joachim Leesch. Mohli sme spoznať kultúrne a hospodárske tradície Nemcov a porovnať ich s tými našimi.

     V pondelok sme spoločnej zasadli do lavíc nemeckého gymnázia a zoznámili sme sa s tamojším žiakmi, učiteľmi a riaditeľom školy. Naši hostitelia nám ukázali svoju školu, pán riaditeľ nám priblížil priestory, do ktorých sa len tak hocikto nedostane. Josephinum je škola, ktorá sa hlási k tradíciám biskupskej školy, ktorá vznikla pri tamojšom biskupstve už pred viac ako 1200 rokmi. V škole sa nachádzajú hodnotné prírodovedné zbierky, ktoré nám pán riaditeľ ukázal. Popoludní si pre nás pripravili nemeckí žiaci prehliadku mesta, v ktorom sa nachádzajú nádherné historické pamiatky, najmä kostoly.

    V utorok ráno sme sa stretli na železničnej stanici, aby sme cestovali do Hannoveru, hlavného mesta spolkovej krajiny Dolné Sasko. Asi 500-tisícové mesto nás vítalo svojou multikultúrnou tvárou. Sprievodcu po meste nám robil p. Leesch a ukázal nám napr. krásnu radnicu s parkom, dom, v ktorom žil významný filozof Leibniz a ďalšie zaujímavé kostoly a pamätníky obetí 2. svetovej vojny. 

 

    V stredu ráno zasadli naši žiaci do školských lavíc a zúčastnili sa vyučovania. Chlapci boli na hodine dejepisu, kde sa práve (a nie náhodou) preberali slovenské dejiny počas 2. svetovej vojny a SNP. Dievčatá sa zasa dozvedeli veľa zaujímavého o živote v Indii, kde má Josephinum tiež partnerskú školu, a o podpore vzdelávania v Indii. Nasledovala hodina hudby, mohli sme si vyskúšať, ako zvládame rytmus (no niektorí s tým máme naozaj problémy :D), naučili sme sa niekoľko piesní a mohli sme si i zatancovať.

   V štvrtok sme opäť cestovali vlakom. Tento raz do Wolfsburgu. Toto mesto vzniklo až v 30. rokoch 20. storočia ako sídlo firmy Volkswagen. Najskôr sme sa dostali do netradičného Múzea moderného umenia, kde nás oslovili diela Jeppeho Heina, ktorý hľadal v umení svoju cestu z problémov. Po obede sme vstúpili do sveta vedy. Všetkých priateľov i nepriateľov fyziky čakalo Phaeno Wolfsburg, zaujímavé miesto, kde sme si na vlastnej koži mohli vyskúšať zábavnou formou rôzne fyzikálne zákony. Naozaj nevšedný zážitok. A aj náš sprievodca p. Leesch bol nadšený, lebo Erik povedal: "Herr Leesch, das war super!"

  Predposledný deň nášho pobytu, v piatok, bolo naozaj chladno. Dopoludnia sme si pozreli uličky v Hildesheime, plné krásnych hrázdených domov - tzv. Fachwerkhäuser, ktoré sa zachovali aj počas vojny. Väčšina mesta padla za obeť bombardovaniu. Navštívili sme aj knižnicu pri hildesheimskom dóme, ktorá je plná vzácnych kníh od čias stredoveku. Keď sme sa vrátili, v školskej telocvični bolo už "nafúknuté" planetárium, v ktorom sme sa dozvedeli zaujímavosti o hviezdnej oblohe. Popoludní sme si urobili s našimi hosťami menšiu túru k hildesheimskej hvezdárni. Rozšírili sme si svoju slovnú zásobu o pojmy z astronómie a vrátili sme sa do školy.

    V sobotu ráno sme sa stretli na parkovisku a nasledovala naša spiatočná cesta do Šaštína.

 

    Naše poďakovanie patrí p. Joachimovi Leeschovi, ktorý pripravil pre nás týždňový program, riaditeľovi školy p. Bennovi Haunhorstovi i ďalším pedagógom, ktorí si pre nás pripravili zaujímavé aktivity. Veľká vďaka patrí desiatim nemeckým rodinám, ktorí prijali našich žiakov a venovali im svoj voľný čas a zabezpečili pre nich stravovanie, ubytovanie i rôzne voľnočasové aktivity. 

   A ja osobne ďakujem Vám, moji drahí 

Natália 

Katka

Lucka

Romanka

Romanka

Erik

Samo

Jožko

Matej

Jano

 - boli ste počas celého týždňa naozaj fantastisch, všetko bolo ohne Probleme a môžem povedať, že som na Vás naozaj STOLZ, že ste našli odvahu a že ste "šprechovali" ostošesť. Je to naozaj príjemné počúvať, že naši žiaci sú sehr gut erzogen. :)

 

Marek Nádaský