Es ist schön Freunde zu haben!

23.05.2015 20:50

Es ist schön Freunde zu haben!    

      Pre tých, čo sa nikdy neučili nemčinu: Je to krásne – mať priateľov!

     Už niekoľko rokov je našou partnerskou školou Biskupské gymnázium Josephinum v Hildesheime v Nemecku. V tomto školskom roku boli na rade naši priatelia z Nemecka, aby nás navštívili v Šaštíne. A ako naše stretnutie vyzeralo a čo všetko sme zažili?

      O tom bude tento článok!

11. Mai 2015 – Montag – Herzlich willkommen!

     V pondelok večer prišlo na Slovensko 9 mladých Nemcov (7 chlapcov a 2 dievčatá) so svojím učiteľom Joachimom Leeschom. Ubytovali sme ich v našom kláštore a tešili sme sa na ďalší program.

12. Mai 2015 – Dienstag – Wir stellen uns vor

    V utorok ráno už čakalo 20 našich žiakov z GJB v pripravenej prváckej triede a otázkami v očiach: Akí budú? Budeme si vôbec rozumieť? Dievčatá sa na tento deň dokonca akosi krajšie obliekli... Keď krátko pred pol deviatou vstúpili Nemci do triedy, bol to taký zvláštny pocit. Ale rýchlo pominul. Mali sme totiž pred sebou veľkú úlohu – naučiť Nemcov niečo po slovensky. Nemci dostali pracovné zošity a naši žiaci im pomáhali s prvými slovenskými slovami. A, samozrejme, aj naši sa niečo naučili po nemecky. Ozaj, ešte viete, ako sa po nemecky povie hroch? J Prváci a druháci mali pripravené prezentácie, v ktorých priblížili Slovensko, hudbu, šport, prírodu...

     Po obede prišiel rad na našich tretiakov. Sprevádzať naozajstných Nemcov po Národnej bazilike po nemecky, to predsa nedokáže hocikto... A oni to zvládli úplne fantasticky!

     Popoludní sme sa ešte stretli na ihrisku a v telocvični, kde sme si zahrali florbal, futbal a softbal. 

 

13. Mai 2015 – Mittwoch – Der slowakische Tag

     Aj v stredu sme pokračovali v predstavovaní Slovenska, našej kultúry a tradícií. Mali sme predsa slovenský deň! Naučiť Nemcov spievať niekoľko slovenských ľudoviek, vyskúšať si s nimi zatancovať čardáš či polku – to bol naozaj náročný program.

    A pomedzi to sme ešte piekli koláče, tie pravé slovenské – makovníky, ovocné kysnuté a moravské (ale tie sú vlastne tiež slovenské).

    Keď sme o pol dvanástej niesli koláče na plechoch do školskej kuchyne, neboli sme si istí, či  budeme mať na obed aj čo jesť... :)

     Po svätej omši sme išli do kuchyne a už z diaľky bolo cítiť krásnu vôňu. Koláče sa vydarili a boli úžasné... To preto, lebo sme ich robili spoločne, každý niečo spravil.

 

     Popoludní bol čas opäť na šport a na večeru sa Nemci odobrali do slovenských rodín...

14. Mai 2015 – Donnerstag – Eine lange Auslandsreise

    Dlhá cesta za hranice – to bola taká „finta“ na Nemcov – keďže Šaštín leží takmer na hranici, vybrali sme sa na Moravu, aby sme im ukázali perlu južnej Moravy – zámok v Ledniciach.

    Z Ledníc prišli všetci nadšení, počasie sa vydarilo, prehliadka zámku a parku takisto.

    Večer sa naši nemeckí hostia opäť pobrali do slovenských rodín, aby zistili, ako to u nás naozaj vyzerá.

15. Mai 2015 – Freitag – Eine Reise in die Vergangenheit

     Cesta do minulosti – tou sme mysleli cestu do Abelandu pri Lozorne. Nachádza sa tam taký ranč, kde si môžete vyskúšať, ako sa žilo v minulosti.

     Po príchode sme sa hneď rozdelili do slovensko-nemeckých skupín. Každá skupina dostala dve úlohy: 1. Upiecť chlieb v peci (to bola úloha pre všetky skupiny), 2. Vyrobiť syr z čerstvo nadojeného mlieka alebo vyrobiť si udicu, chytiť v rybníku pstruha, upiecť ho...

     Abeland je veľmi príjemné miesto a veľmi sa nám tam páčilo. Úlohy sme splnili, zastrieľali sme si z luku, dobre sme sa najedli... Jednoducho krásny deň.

     Večer bol čas pre našu rozlúčku – zišli sme sa opäť v prváckej triede – urobili sme si takú malú grilovačku a potom sa už tancovalo, Nemci nás učili svoje moderné tance, my zas ich tie naše... Paráda!

    A pomedzi to sme ešte natáčali rozhovory s Nemcami, ktoré tu už čoskoro uvidíme!

16. Mai 2015 – Samstag – Tschüs! Bis bald!

     V sobotu ráno naši priatelia odcestovali do Nemecka. Veríme, že sme si opäť bližší a že sa v ďalšom školskom roku stretneme v Hildesheime

 

P.S.1 – pre našich žiakov – Boli ste fantastickí, ďakujem, som na Vás hrdý!

P.S.2 – pre mojich kolegov – Marek, Hanka, Marek, Blažej, Silvia, Silvia, p. Tokárová, Ondrej, ďakujem za pomoc pri organizovaní – bez Vás by sa to nezvládlo!

P.S.3 – pre rodičov – Úprimne a srdečne ďakujem Pribylovcom, Nesnadným, Kočkovcom, Hlavenkovcom a Kadlečíkovcom, že prijali Nemcov do svojich rodín!

P.S.4 – pre mňa – Už skonči, už je toho dosť! :)

 

Marek Nádaský